Moon Jau-in på presskonferensen i dag. Foto: Kim Hong-ji/TT.
Moon Jau-in på presskonferensen i dag. Foto: Kim Hong-ji/TT.

Sydkorea: Vi vill hitta fredlig lösning på kärnvapenfrågan

1:43 min

Efter gårdagens första möte mellan Sydkorea och Nordkorea på två år, har Sydkoreas president Moon Jae-in kommenterat samtalen under en presskonferens som avslutades nyligen.

Moon betonade att fortsatt dialog kräver att Nordkorea är berett att diskutera nedrustning av sina kärnvapen.

– Att förbättra de koreanska relationer och att hitta en fredlig lösning på kärnvapenfrågan är vårt yttersta mål, och jag håller alla möjligheter öppna för ett toppmöte eller andra möten, sade den sydkoreanska presidenten Moonn Jae-in idag under en presskonferens inför ett par hundra koreanska och utländska journalister i Seoul.

Moons regering har velat få igång samtal med Nordkorea efter att de diplomatiska relationerna djupfrystes under Sydkoreas förra konservativa president.

Men presidenten betonade också att fortsatt dialog med Nordkorea eller ett eventuellt toppmöte inte bör hållas för sin egen skull utan måste kunna nå konkreta resultat i nedrustningsfrågona.

Under samtalen igår lyckades Nord- och Sydkorea komma överens om ett sportsligt samarbete under vinter-OS i Sydkorea i februari.

Sydkorea och USA har också lovat att skjuta upp sina årliga militärövningar för att inte provocera Nordkorea under OS.

Nordkorea har hittills inte signalerat att landet skulle vara villigt att ge upp eller förhandla om sina kärnvapen, men har sagt genom sin huvudförhandlare Ri Son Gwon att kärnvapnen bara är riktade mot USA och inte mot Sydkorea, Kina eller Ryssland, enligt nyhetsbyrån Reuters. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista