Mateusz Morawiecki. Foto: ATTILA KISBENEDEK/TT.
Mateusz Morawiecki. Foto: ATTILA KISBENEDEK/TT.

Frostiga relationer mellan Polen och EU

1:35 min

Det blev en arbetsmiddag i Bryssel igår mellan Polens nye premiärminister Morawiecki och Juncker som är EU-kommissionens ordförande. Middagen blev något försenad på grund av regeringsombildningen i Polen, tidigare under dagen.

Men relationerna är mycket dåliga och före middagen ville till exempel Juncker inte ta den nye premiärministern från Polen i hand framför TV-kamerorna.

Polens nye premiärminister Mateusz Morawiecki och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker närmar sig fotografer och reportrar som samlats i kommissionsbyggnaden här i Bryssel.

Men det vanliga handslaget framför flaggorna kommer inte.

Relationerna mellan EU och medlemslandet Polen är mycket dåliga sen den polska regeringen börjat driva igenom förändringar med politisk inblandning i det polska rättsväsendet.

Polen anser att det är en intern angelägenhet för Polen men EU-kommissionen, tillsammans med Sverige och nästan alla andra medlemsländer är starkt kritiska till förändringarna och menar att det strider mot EU:s grundläggande, demokratiska principer.

Därför inleddes, för en månad sedan, en straffprocess mot Polen för att formellt varna Polen, något som till sist kan leda till att polska ministrar förlorar rätten att rösta inom EU.

Det här är helt unikt och arbetsmiddagen igår var tänkt att tina upp relationerna och från EU-kommissionens sida, inskärpa allvaret i situationen.

Det blev dock ingen gemensam presskonferens efter arbetsmiddagen, däremot ett gemensamt uttalande där det också står att man diskuterat dom så kallade rättsliga principerna för ett medlemsland, att männen ska mötas igen i slutet av februari.

Det gemensamma uttalandet avslutas med att middagen skedde i en vänskaplig atmosfär.

Det kom alltså inga löften från den nye polske premiärministerns sida att dra tillbaka dom redan beslutade förändringarna som rör rättsväsendet i Polen. Därmed går också frågan vidare till EU:s medlemsländer för att nu varna Polen för dom här förändringarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista