Trafikolycka
Arkivbild. Foto: Johan Nilsson/TT

Rekordlågt dödstal i vägtrafiken

1:31 min

Färre antal personer dog i trafiken förra året jämfört med tidigare. Det visar en sammanställning från Transportstyrelsen. Antalet döda i spårtrafik och sjötrafik sjönk också.

Totalt omkom 254 personer i vägtrafiken förra året, vilket är 16 personer färre än året innan. Det är den lägsta siffran i modern tid, även om dödstalet legat på en liknande nivå de senaste åren.

– Det är historiskt låga siffror. Jämfört med hur det såg ut 2007 är det en 46 procentig minskning. Tittar vi över ett 50-årsperspektiv, när vi i slutet på 60-talet hade cirka 12-1300 döda per år med en tredjedel av trafikmängden, så är det rejäla förbättringar, säger Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

De flesta som miste livet gjorde det när de färdades i bil, 136 personer omkom som förare eller passagerare. 35 personer åkte motorcykel. Dödsfall rapporteras även i grupperna gående och cyklister. 24 dog när de färdades på cykel och 36 fotgängare blev påkörda.

Anledningarna till att antalet döda i trafiken minskar är flera.

– Det beror förstås på olika saker. Det beror på att vi har fått bättre fordon på våra vägar, vi har fått bättre vägar i form av mötesseparation och vi har bältat oss på ett bättre sätt än tidigare. Så det är mycket som bidrar, menar Transportstyrelsens generaldirektör Jonas Bjelfvenstam.

Nya åtgärder ska sänka dödstalet ytterligare, hoppas Transportstyrelsen. Till exempel blir det snart förbjudet att använda mobilen i handen när man kör.

Riksdagen har tidigare beslutat om ett mål för trafiksäkerheten. Man vill att antalet döda ska halveras från 2007 till 2020. Med den målsättningen så får max 220 personer omkomma i vägtrafiken år 2020, vilket Jonas Bjelfvenstam tror går att uppnå.

– Anstränger vi oss nu rejält, alla goda krafter som intresseorganisationer, frivilligorganisationer, myndigheter och företagsamhet, så är det fortfarande möjligt och gripbart, säger han.

I bantrafik på järnväg, tunnelbana och spårväg omkom 79 personer under 2017. Det är tio färre än året innan. 71 av dem som dödades befann sig olovligt i spårområdet. De flesta av dessa händelser var troligen självmord, enligt Transportstyrelsen. Åtta personer omkom i olyckor vid korsningar.

Till sjöss omkom 21 personer i olyckor med fritidsbåtar, en minskning från 28 personer 2016. Alla utom en av de omkomna i fjol var män. Ingen omkom inom yrkessjöfarten.

Alla båtolyckor med dödlig utgång var "singelolyckor", som skedde någon utan krock med andra fartyg, föremål eller land.

I flygtrafiken omkom fyra personer vid olyckor inom skärmflygning eller flyg med ultralätta luftfarkoster.

Fakta: Så många dog i vägtrafiken i Sverige

2011: 319

2012: 285

2013: 260

2014: 270

2015: 259

2016: 270

2017: 254 (preliminär siffra)

Av de omkomna 2017 färdades 136 i personbil, 12 i buss eller lastbil, 35 på motorcykel och 24 på cykel. 36 var gående som blev påkörda av motorfordon.

Källa: Transportstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista