Östre sjukhuset och en bebishand.
Arkivbild. Foto: TT.

Vaccinationsåldern ändras efter mässlingsutbrott

"Små barn som inte är vaccinerade är en riskgrupp för att få mässling"
0:27 min

På grund av det stora utbrottet av mässling sänker smittskyddsenheten i Västra Götalandsregionen åldern för första vaccinationssprutan mot mässling, påssjuka och röda hund till ett års ålder.

– Vi tar det här beslutet nu för att små barn som inte är vaccinerade är en riskgrupp för att få mässling och vi har haft flera fall både i sjukvården och i samhället. Det är en åtgärd för säkerhets skull, säger Ann Sofie Cavefors, barnhälsovårdsöverläkare i Göteborgs- och Södra Bohuslän.

Vilken skillnad kan det göra?

– Det gör att små barn slipper bli sjuka i mässling.

Normalt sett ges det första vaccinet mot mässling, påssjuka och röda hund vid 18 månader ålder.

– Om man drabbas av mässling som liten så riskerar man att drabbas av komplikationer i större utsträckning i form av sekundära infektioner som lunginflammation eller hjärninflammation, säger Ann Sofie Cavefors.

Mässling är exremt smittsamt och en allvarlig sjukdom, främst för att den slår ut immunförsvaret och ofta följs av komplikationer, som öroninflammation, lunginflammation till i allvarliga fall hjärninflammation.

Hittills har 23 personer insjuknat i utbrottet i Västra Götaland och det pågår ett omfattande smittspårningsarbete. Enligt smittskyddsenheten är smittan än så länge inte allmänt spridd i samhället, men man räknar med att det kommer bli fler sjuka.

Åtgärden att erbjuda vaccin till alla ettåringar är en försiktighetsåtgärd, säger Ann-Sofie Cavefors.

– Det är klart att det finns en viss större risk annars skulle vi inte beslutat om den här åtgärden.

Stockholms län ändrar inte rekommendationerna för vaccination.

– Vi följer noga utbrottet av mässling i Västra Götalandsregionen, men eftersom vi inte har ett utbrott här nu kommer vår rekommendation att vara den samma som tidigare. Det betyder att vi erbjuder alla barn vaccin från 18 månaders ålder, säger Per Follin, smittskyddsläkare för Stockholms läns landsting, i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".