Nasra Ismail och Faduma Igal är båda mammor som bor i Rinkeby.
Nasra Ismail och Faduma Igal är båda mammor som bor i Rinkeby. Foto: Mona Ismail Jama/SR

Boende i Rinkeby: "Kan inte beskriva hur jag som mamma känner"

2:10 min

Efter måndagens dödsskjutning i Rinkeby i västra Stockholm växer nu rädslan och känslan av maktlöshet bland de boende.

– Jag kan inte beskriva hur jag som mamma känner. Det är fruktansvärt. Alla undrar vart vi ska ta vägen, säger småbarnsmamman Nasra Ismail som bor i Rinkeby.

Det är många Rinkebybor som inte vill eller vågar svara på frågor när vi går runt i området. Rädslan är stor för de som misstänks ligga bakom de senaste veckornas dödsskjutningar i Rinkeby, och även de som ligger längre tillbaka i tiden.

På nyårsafton sköts en ung man till döds i ett parkeringsgarage i området, och i måndags mördades en annan ung man inne på en pizzeria på Rinkeby torg.

Men som det brukar vara när sådant här händer samlas också lokalsamhället i Rinkeby, för att sörja och också prata om vad som måste göras. 

– Vi måste försöka sätta stopp. Någonstans måste vi dra den här röda linjen. Och idag är en sådan dag, tycker jag. Det räcker nu. Vi måste försöka hitta ett bättre samarbete, polisen, stadsdelen, civilsamhället för att försöka uppnå resultat, säger Habane Hassan som är ordförande för Somaliska Riksförbundet. 

Inne i trängseln på en av lokalerna i Rinkebyskolan finns också Mohamed Nuur som är socialdemokratisk lokalpolitiker. Han säger att det finns många bra förslag om vad som kan göras för att få ett stopp på dödandet, men att det nu krävs handling.

– För min del är det viktigt att vi ser på grannländerna, som har kommit långt med anonyma vittnen. Om det inte är en rätt väg att gå, säger Mohamed Nuur.

Saida Munye har tre vuxna barn och hon berättar att sorgen växer för varje nytt våldsdåd, men det är mycket annat här också som gör det svårt att bo här.

– Jag är orolig om mönstret av elände fortsätter. Dödandet, knarkandet, arbetslösheten, skolundergången. Jag skulle vägra att låta mina barn stanna kvar och skapa sig ett liv här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista