Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange.
Grundaren av visselblåsarsajten Wikileaks, Julian Assange. Foto: Frank Augstein/TT.

Medlare kan kopplas in i Assange-konflikten

1:45 min

Ecuador och Storbritannien överväger att ta in en medlare för att lösa konflikten om visselblåsaren Julian Assange.

Sedan fem och ett halvt år håller han sig undan brittisk polis på Ecuadors ambassad i London. Ecuadors regering kallar situationen för ohållbar.

– Vi har ett enormt intresse av att hitta en definitiv lösning på fallet Assange, säger Ecuadors utrikesminister Maria Fernanda Espinosa på en presskonferens i Quito.

Hon berättar att det pågår en dialog med Storbritannien och att Ecuador tänker fortsätta att skydda Assange så länge det behövs, men att det ur ett humanitärt perspektiv inte är hållbart att en person tillbringar så lång tid instängd på en ambassad.

Maria Fernanda Espinosa säger också att regeringarna överväger att ta in en medlare från ett tredje land för att komma fram till en uppgörelse.

Det var sommaren 2012 som Julian Assange tog sin tillflykt till Ecuadors ambassad i de lyxiga kvarteren i Knightsbridge i London. Han var då misstänkt för bland annat en våldtäkt i Sverige, men den utredningen lades ned tidigare i år.

Assange säger att han nu är orolig för att brittiska myndigheter ska utvisa honom till USA. Wikileaksgrundaren skulle där kunna ställas inför rätta för att ha läckt hemlig information om amerikanska myndigheter.

Julian Assange har tidigare sagt till Ekot att han aldrig tänker ge upp.

– Du utmanar inte Pentagon om du är den typ av person som ger upp, sade han till Ekot 2014. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista