Hundratals gripna i Tunisien
Foto: Anis Ben Ali

Hundratals gripna efter sammandrabbningar i Tunisien

2:10 min

Över 200 personer har gripits i Tunisien efter sammandrabbningar på olika platser i landet i samband med demonstrationer mot åtstramningspolitik och prisökningar.

Även 49 poliser har skadats och en man i 40-årsåldern har dött under oklara omständigheter under protesterna. 

De våldsamma sammandrabbningarna har yttrat sig med stenkastning, brinnande bildäck, tårgas och bensinbomber som kastades mot en judisk synagoga och skola på ön Djerba.

Ingen skadades och enligt uppgift hade attacken mot synagogan inget med demonstrationerna att göra, tvärtom någon eller några som utnyttjade tillfället när polisen var upptagna av protester. En grupp ungdomar har också försökt bränna ner en myndighetsbyggnad.

Demonstranter och opposition har lovat att demonstrationerna ska hålla i sig till dess att regeringen drar tillbaka sin åtstramningsbudget. Många unga har deltagit i protesterna, men också familjefäder som berättar för fransk TV att de inte har råd att köpa mat åt sina barn.

Tunisien brukar kallas det enda lyckade undantaget i Mellanöstern efter de arabiska upproren. Men medan demokratin på många sätt fungerar, är landets ekonomi och höga arbetslöshet ett allvarligt hot mot stabiliteten. Protester mot den ekonomiska politiken är inte ovanliga i Tunisien. Samtidigt är Tunisien ett av få Arabländer där det är tillåtet och möjligt att demonstrera idag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista