Spruta och barnarm
Foto: Bertil Ericson / TT

Folkhälsomyndigheten utreder vaccinationsåldern

"Ju fler som är vaccinerade, desto färre kan smittas"
1:09 min

Folkhälsomyndigheten ser över åldern då mässlingvaccinet ska ges till barn. Samtidigt erbjuder nu Västra Götaland 12 månader gamla barn vaccinationen.

Idag erbjuds vaccin mot mässling till barn som är 18 månader gamla, i form av kombinationsvaccinet MPR. Men i och med utbrottet av mässling i väst så har Västra Götaland-regionen börjat erbjuda vaccinet till barn som är 12 månader.

Folkhälsomyndigheten ser inga problem med tilltaget. Sedan 2016 utreder de själva möjligheten att sänka vaccinationsåldern för MPR-sprutan från 18 månader till 12 månader.

– Vi tittar på ett antal olika faktorer. Bland annat tittar vi på vaccinets effekt och säkerhet och hur en sådan förändring kan påverka barnhälsovården. Men också vaccinationstäckningen och antalet fall bland små barn, säger Hélène Englund, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinen i MPR-sprutan är redan idag godkända från 9 månaders ålder, men av medicinska anledningar så är de mer effektiva om de ges efter att barnet fyllt ett år. 

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det fördelar med att vaccinera barnen redan när de är 12 månader gamla. 

– Ju tidigare barnen får sin vaccination desto tidigare har de ett skydd mot att insjukna. En tidigareläggning innebär att fler i befolkningen har ett vaccinationsskydd och ju fler som är vaccinerade, desto färre kan smittas eller sprida sjukdomen vidare, säger utredare Hélène Englund.

Vad gäller biverkningar har myndigheten inte sett en högre benägenhet vid tidigareläggning av vaccinationen. 

Något som även påverkar åldern då vaccin rekommenderas att erbjudas är rutinbesöken på barnavårdscentralen, och vad som då ingår i vården. I dagsläget erbjuds redan två andra vacciner vid 12 månaders ålder. Om även MPR-sprutan ska ges blir det ytterligare ett stick för barnen. 

– Det kan vara jobbigt för barnen att få tre sprutor på samma gång. Men i många andra länder ger man både tre, fyra och fem sprutor vid samma besök. Vi förväntar oss inte att det är någon skillnad i effekt om man ger vaccinerna samtidigt, säger Hélène Englund, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten kommer att arbeta med utredningen under våren och de beräknar att den är klar senast till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".