Lagförslag om att hindra djurplågeri
Foto: ADAM IHSE / TT

Lagförslag om att hindra djurplågeri

1:35 min

Regeringen vill att det ska bli förbjudet att överge katter och andra tamdjur. Det är några av flera förslag till en ny djurskyddslag som regeringen lämnar över till lagrådet imorgon.

– När det gäller katter så sätter vi ett väldigt tydligt fokus på att det blir ett uttryckligt förbud att överge tamdjur, typ katter, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

Lagförslaget som nu regeringen lämnar över till lagrådet är i stor sett i linje med den utredning som presenterades för ett antal år sedan.

– Jag tycker att det är i huvudsak är ett bra lagförslag och vi har väntat väldigt länge på det här, säger Bo Algers, professor emeritus i djurhälsa vid Sverige Lantbruksuniversitet.

Enligt lagförslaget ska ansvaret för övergivna och förvildade tamdjur överlåtas till Länsstyrelserna. Regeringen vill också begränsa antalet vilda djur på cirkusar, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

– Vi ska göra en förordningsförändring där man förbjuder elefanter och sjölejon på cirkus, säger Sven-Erik Bucht.

I lagändringen vill regeringen också få ett förtydligande om att djur ska må bra – både fysiskt och psykiskt. Och den person som ansvarar för enskilda djur ska tvingas att ha kompetens om hur djurens behov av god hälsa tillgodoses. 

Bo Algers tror att förslaget till lagändring kan leda till att det blir lättare att lagföra de djurhållare som missköter sina djur.

– Jag tror inte att det kommer att bli några dramatiska ändringar när det gäller djurhållningen idag men det kommer att bli lättare att beivra det som inte det som inte fungerar väl, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista