Åtal
Foto: Leif R Jansson / TT

Polisen lämnar allt fler brott till åklagare

Allt fler ärenden lämnas över till åklagare enligt färsk statistik från Polisen. Men trenden när det gäller grova våldsbrott går i motsatt riktning.

Preliminära siffror för 2017 visar att polisen totalt lämnat över 3.1 procent fler ärenden till åklagare jämfört med 2016. Bland annat ökade antalet våldtäktsärenden som lämnats över till åklagare med 11 procent.

Men trenden går i motsatt riktning när det gäller grova våldsbrott, som backade med 2.7 procent, skriver polisen på sin hemsida. 

− Vår ambition är självklart att fortsätta öka ärenderedovisningen. Våra polisanställda sliter hårt för att uppnå detta. Samtidigt har vi haft ett ansträngande år med historiska nivåer för det dödliga våldet i kriminella miljöer, terrorattentat, och attacker mot polisanställda som belastar verksamheten. Det påverkar självklart utredningsresultatet, säger rikspolischef Dan Eliasson.

Han ser en koppling mellan statistiken och de insatser som görs för att förbättra polisens arbetsmiljö och anställningsvillkor.

– Att vi kan anställa fler och få fler att vilja stanna kvar inom polisen är helt avgörande för att förbättra resultaten långsiktigt, säger Dan Eliasson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista