Nya narkotikalagar kan rädda liv i Iran
Foto: Noah Berger

Nya narkotikalagar kan rädda liv i Iran

1:55 min

Iran är ett av de länder i världen där det idag avrättas allra flest människor. Men nu kan siffran minska drastiskt efter att lagstiftningen kring landets narkotikabrott har ändrats.

– Vi förväntar oss att antalet avrättningar kommer att minska dramatiskt eftersom de flesta av Irans avrättningar handlar om olika narkotikabrott, säger Nassim Papayianni, från Amnesty International.

Igår meddelade chefen för Irans rättsväsende att landets rättsliga myndigheter nu ska börja använda ny lagstiftning från förra året. Förut kunde du dömas till döden för trettio gram heroin – nu måste du ha två kilo. Förr gav fem kilo cannabis dödsstraff – nu krävs femtio kilo.

Det kan påverka tusentals. Men det är svårt att veta exakt hur många eftersom Iran inte öppet berättar om hur många som hängs.

Nassim Papayianni säger att man har nämnt siffran 5 000 som just nu sitter och väntar på att avrättas för olika narkotikabrott, och att alla dom nu kan ansöka om att få sin dom ändrad. Men det finns en oro.

– Det är upp till de dömda själva att ansöka om att få en sin dödsdom förvandlad till fängelse, säger Nassim Papayianni.

Många av fångarna tillhör dock utsatta grupper utan skyddsnät, vilket betyder att de kanske inte får reda på de nya lagarna.

Dödsstraffet finns också kvar för svårare narkotikabrott, men också för annat som till exempel våldtäkt och även för vissa religiösa och politiska handlingar.

Iran måste ta fler steg, anser Amnesty, som att ta bort dödsstraffet för alla narkotikabrott, det är de ändå skyldiga att göra enligt internationell lag.

– Det här borde bara vara början, säger säger Nassim Papayianni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista