Kopparstölder vid järnvägar minskar
Kopparstölder vid järnvägar minskar. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT

Kopparstölder vid järnvägarna minskar

1:50 min

Satsningar på att minska kopparstölder längs landets järnvägar ger resultat. Stölderna fortsätter att minska och har halverats på fem år. Det gör att färre tåg är försenade på grund av just kopparstölder.

– Det är bra att det minskar och att det gör att tågen går mer i tid. Det är fördelaktigt, säger tågresenären Lisbeth Hellmér som står vid stationen i Uddevalla.

Det var klart färre tåg som var försenade i fjol på grund av kopparstölder jämfört med 2016.

Förra året var det var drygt 250 tåg som var försenade på grund av stölder och det är en minskning med runt 100 tåg från 2016.

Det här beror framför allt på att stölderna har fortsatt att minska.

Tomas Andersson, som är nationell samordnare mot kopparstölder hos Trafikverket, säger att det förebyggande arbetet gör skillnad och att det minskar stölderna.

– Bland annat väljer vi ett annat material som är mindre stöldbegärligt. Vi går från koppar till aluminium, till exempel. Vi använder DNA-märkning som vi sedan kan spåra, vilket är en bra förebyggande åtgärd. Vi ökar också vår bevakning, säger Andersson till Ekot.

I fjol skedde 129 stölder av koppar längs landets järnvägar och det är en minskning med sex stycken jämfört med 2016.

Som mest har det varit ungefär dubbel så många stölder per år, drygt 300, och toppnoteringarna var 2012 och 2013. Sedan dess har det varit en minskning.

– Vi ligger fortfarande på en ganska hög nivå som gör att vi fortsätter med vårt förebyggande arbete, men vi har ändå en vikande trend.

Att kopparstölderna minskar är positivt av flera anledningar, bland annat att det minskar kostnaderna.

– Det kostar oss en hel del pengar i direkta återställande åtgärder. Men det är också samhällskostnader som uppstår med förseningar och sådant. Så det här är positivt, säger Tomas Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista