rohingya, Bangladesh, Burma
Flyktingläger i Bangladesh, bilden tagen 24 november 2017. Foto: Wong Maye-E

"Militären var delaktig i dödandet av rohingyer"

1:45 min

För första gången medger den burmesiska militären delaktighet i dödandet av ett tiotal rohingyer, uppger militären i dag. Deras kroppar hittades i en massgrav förra månaden.

I ett skriftligt uttalande på Facebook medger Burmas militär sin delaktighet i dödandet av ett tiotal rohingyer i september förra året. Deras kroppar hittades i en massgrav i byn Inn Din i delstaten Rakhine i december.

Erkännandet är det första i sitt slag från militären sen man påbörjade "operation rensning" i Rakhine mot den muslimska minoriteten rohingyer i augusti förra året.

Militären uppger att de dödades av personer från den burmesiska säkerhetstjänsten och buddistiska bybor i delstaten Rakhine, enligt nyhetsbyrån AP.

Hittills har över 650 000 rohingyer flytt till grannlandet Bangladesh. Den burmesiska militärens operation i Rakhine anses av FN vara en pågående etnisk rensning, något som landets militär nekat till.

Sedan december sitter två av nyhetsbyrån Reuters journalister häktade i Burma. Innan de greps uppges de ha undersökt en potentiell massgrav i delstaten Rakhine. En knapp vecka efter att de greps inledde militären en egen utredning för att undersöka den påstådda massgraven.

I dag infann sig båda journalisterna i domstolen där åklagaren anklagade dem för sekretessbrott. De riskerar nu 14 års fängelse. 

Under dagens rättegång var representanter från FN och flera länders ambassader på plats. Nu kräver bland annat USA och EU att de släpps fria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista