Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S). Foto: Thommy Tengborg/TT

Magdalena Andersson: Vi borde betala mindre till EU

0:58 min

Finansministern är kritisk till att EU-kommissionen vill slopa alla rabatter på medlemskapsavgiften.

– Vi tycker att det är naturligt att EU-budgeten krymper när vi blir 27 medlemsländer istället för 28. Vi vill naturligtvis också värna den svenska avgiften, säger Magdalena Andersson.

Sverige säger alltså nej till att medlemsländerna ska tvingas betala mer till EU när Storbritannien lämnar, tvärtom måste kostymen krympas. Och Sverige är det snålaste landet av alla, enligt finansminister Magdalena Andersson.

I år har regeringen budgeterat för en medlemskapsavgift på 40 miljarder kronor. Sverige är idag nettobetalare till EU, vi betalar mer i medlemskapsavgift än vi får tillbaka, och Magdalena Andersson är kritisk till att EU-kommissionen nu vill slopa alla rabatter på medlemskapsavgiften.

– Vi måste få en rimlig fördelning mellan EU:s medlemsländer och rabattsystemet har varit ett sätt att göra det på.

Sverige säger också nej till EU-skatter för att öka EU-intäkter efter Brexit.

– Det är ju inte så att det blir billigare bara för att man tar ut avgifter via EU än att det går via nationella budgetarna, säger Magdalena Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista