Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige vid ett framträdande i Almedalen.
Lars Ohly, ordförande i Funktionsrätt Sverige vid ett framträdande i Almedalen. Foto: Janerik Henriksson/TT

Flera medlemsförbund vill peta Ohly

2:06 min

Många av medlemsförbunden i Funktionsrätt Sverige saknar förtroende för sin ordförande Lars Ohly.

Nästa vecka hålls en extrakongress för att diskutera stödet för den tidigare vänsterpartiordföranden Lars Ohly, som har anklagats för sexuellt ofredande. En rundringning som Ekot gjort visar på att flera medlemsförbund vill att Ohly slutar. 

I Reumatikerförbundet, som är det största förbundet inom Funktionsrätt Sverige, vill en enig styrelse byta ut Lars Ohly.

– Det har varit ganska mycket som har hänt och vi känner att så fort våra frågor ska lyftas upp så blir fokus något annat än det vi vill ha fokus på. Vi tror att vi måste få en nystart med en ny ordförande för Funktionsrätt, säger Lotta Håkansson, ordförande i Reumatikerförbundet.

I går meddelade Lars Ohly att han lämnar Vänsterpartiet i protest mot att ledningen har stängt av honom från partiaktiviteter, efter att en kvinna anklagat honom för att ha ofredat henne sexuellt på en partifest i höstas. Polisutredningen lades ned.

Frågan är vad som nu händer nu med hans uppdrag som ordförande för Funktionsrätt Sverige, en paraplyorganisation för 41 medlemsförbund. Nästa fredag har organisationen en extrakongress där läget och förtroendet ska diskuteras.

Som det ser ut nu vill 16 av 41 förbund att Lars Ohly ska bytas ut, det visar den rundringning Ekot gjort. Dit hör bland andra Psoriasisförbundet, riksförbundet FUB, för barn, unga och vuxna med utvecklingsstörning, samt mag-och tarmförbundet, där Margareta Röstlund är ordförande.

Med tanke på det Lars Ohly anklagas för kan han inte längre företräda organisationens medlemmar, säger hon.

– Han är ju den högst ansvariga för Funktionsrätt Sverige där vi arbetar för alla människors lika värde och för en grupp som är en av de mest utsatta i Sverige.

Men bilden är alltså inte entydig. En rad förbund har inte bestämt sig eller vill inte öppet berätta var de står. Fyra organisationer tycker att Lars Ohly ska sitta kvar. En av dem är tarm- uro- och stomiförbundet, där Bo Karlsson är ordförande:

– Det som Lars Ohly har gjort är ju bara hörsägen. Han har ju samma rättigheter som andra människor. Han har talat om vad han har gjort, bett om ursäkt för det. Det tycker jag hedrar honom. Det finns ingen anledning att sparka ut honom i det här läget.

Så här sade Lars Ohly själv i en intervju i Ekot i går, om den kommande extrakongressen.

– Kommer de fram till att man ska byta kommer jag verkligen inte att stå i vägen för det. Men jag kommer att försöka se till att det här skiftet i så fall sker på ett så lugnt och bra demokratiskt sätt som möjligt. Rörelsen tjänar inte på att folk slänger igen dörrar och springer ut från möten eller hoppar av, utan rörelsen tjänar på att vi försöker hantera det här på ett moget och ansvarsfullt sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista