Eurosedlar och en EU-flagga. Foto: Scanpix Montage: Sveriges Radio
Foto: TT

Förslaget: Högre medlemsavgifter i EU

Kan handla om 10 miljarder kronor mer per år för Sverige
1:38 min

När Storbritannien lämnar EU kommer Sverige och övriga länder som är kvar i EU att behöva betala mer i medlemsavgifter. Det föreslår EU-kommissionen.

Exakt vad förslaget innebär för svensk del, vill EU-kommissionen inte ge besked om i dag, men enligt Ekots uträkningar kan det handla om så mycket som en 25-procentig ökning i den svenska medlemsavgiften när EU:s intäkter behöver bli större.

– Vi har två stora luckor, en intäktslucka och en utgiftslucka. Intäktsluckan hänger ihop med Brexit. Under en övergångsperiod får vi en strukturell brist, förklarade budgetkommissionären Günter Oettinger i Bryssel i dag.

EU-kommissionen anser att EU ska ta på sig fler uppgifter än i dag för till exempel migration, gränsskydd och försvar, samtidigt som ett av de största medlemsländerna, nämligen Storbritannien försvinner ur unionen. Därmed också britternas medlemsavgifter.

Kommissionens första budgetförslag som gäller från och med 2021 innebär en ökning av Bruttonationalinkomsten på mellan 1,1 och 1,2 procent, jämfört med i dag. I dag betalar Sverige en medlemsavgift på ungefär 40 miljarder kronor per år.

Varken EU-kommissionen eller det svenska regeringskansliet vill göra några riktiga beräkningar om hur mycket pengar det handlar om för svensk del, utan man vill avvakta tills det slutliga förslaget presenteras i Bryssel i maj.

Men enligt en uträkning som Ekot gör, om man räknar bort den nuvarande svenska rabatten i medlemsavgiften till EU och räknar med delar av tullavgifter och moms, som också går till EU, så kan det handla om en ökning på 25 procent, alltså kanske tio miljarder kronor mer.

Det har redan kommit hård kritik mot att öka EU:s budget från en rad länder, däribland Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".