Ola Rollén
Ola Rollén. Arkivbild. Foto: Tomas Oneborg/TT och Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Hexagons vd Ola Rollén frias från misstanke om insiderbrott

1:59 min

Storbolaget Hexagons vd Ola Rollén frias från misstankarna om insiderbrott i Norge.

Hans försvarsadvokat Christian Hjort säger att han förväntade sig en friande dom.

– Vi är självklart glada för att det nu kom en bekräftelse på det som varit Ola Rolléns syn hela tiden – att det inte fanns någon grund för åtalet. När man läser tingsrättens dom är den helt klar på alla punkter, säger han till Ekot.

Ola Rollén är en av Sveriges mest framgångsrika företagsledare och därför har rättegången i Oslo tingsrätt varit en mycket ovanlig och extraordinär händelse för svenskt näringsliv.

Åklagaren ville att Rollén skulle dömas till fängelse i 1,5 år för olaglig aktiehandel, så kallat insiderbrott, och att han skulle tvingas betala 25 miljoner norska kronor.

Men tingsrätten går helt på försvarets linje och Ola Rollén frias från alla misstankar.

Enligt domstolen hade han inte tillgång till insiderinformation, alltså hemlig information, när han köpte aktier i ett norskt teknikbolag hösten 2015. Det var tvärtemot vad åklagaren menade.

Ola Rollén skriver i ett pressmeddelade att han är "hängiven" att fortsätta som vd för Hexagon efter att han nu har frikänts. Hexagon har runt 18 000 anställda och är ett av Stockholmsbörsens största bolag.

"Jag känner mig lättad av den friande domen vilket bekräftar vad jag och mina advokater sagt från första början; att jag inte gjort något fel. Jag känner stor tacksamhet för allt stöd jag fått från aktieägare och medarbetare under denna svåra tid", skriver Rollén i ett pressmeddelande.

Åklagaren Marianne Bender säger till Ekot att det är för tidigt att säga om hon kommer överklaga domen.

– Rätten har inte varit enig med vår bedömning. Nu ska vi gå igenom domen grundligt för att se om det finns skäl att överklaga domen eller inte, säger hon.

Men Ola Rolléns försvarsadvokat Christian Hjort tycker inte att domen ska överklagas.

– Enligt mitt synsätt är tingsrättens dom så klar att det är svårt att förstå hur man kan finna skäl att överklaga den, säger han.

Domen är positiv för bolaget Hexagon och en personlig seger för Rollén, enligt bedömare. Men någon stor betydelse för aktiekursen spås den inte få.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista