Wikileaks-grundaren Julian Assange.
Julian Assange. Arkivbild. Foto: Justin Tallis/TT

Uppgifter: Julian Assange har fått medborgarskap i Ecuador

1:10 min

Enligt uppgifter i ecuadorianska medier ska Wikileaksgrundaren Julian Assange ha fått medborgarskap i Ecuador. Det ska ha skett strax före jul, enligt dagstidningen El Universo som säger sig ha trovärdiga källor.

Sen drygt fem år tillbaka håller sig Julian Assange undan den brittiska polisen på den ecuadorianska ambassaden i London. Ecuador har gett honom en fristad där men nu verkar det som om han också ska ha fått ecuadorianskt medborgarskap.

Tidningen El Universo publicerar till och med Assange id-nummer som han ska ha fått strax före jul. Med hjälp av det har Ekot kunnat hitta Assanges namn i det ecuadorianska registret via dess skatteverks hemsida.

Uppgifterna om att Assange ska ha blivit medborgare och fått ett ecuadoriansk pass har ännu inte bekräftats från officiellt håll men Assange själv har lagt ut en bild på sitt Twitterkonto där han poserar i det ecuadorianska fotbollslandslagets tröja.

Om uppgifterna stämmer betyder det inte att Assange utan problem kan lämna ambassaden i London men det är en signal från Ecuador om att han har en fristad där om brittiska myndigheter låter honom gå fri. Hans största oro är att bli utlämnad till USA där han riskerar att ställas inför rätta.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista