Iranska flaggor framför Vita huset
En manifestation framför Vita huset i solidaritet med protesterna mot Irans regim i början av januari. Foto: Pablo Martinez Monsivais

Iranavtalets framtid avgörs i dag

2:12 min

I dag måste USA:s president Donald Trump fatta beslut om ifall landet ska stanna i Iranavtalet, som går ut på att Iran ger omvärlden insyn i landets kärnenergiprogram mot lyfta sanktioner.

USA:s medverkan anses avgörande för avtalets överlevnad.

President Donald Trump har gång på gång signalerat sitt missnöje avtalet som han kallat det sämsta någonsin, och i höstas bollade han frågan till kongressen.

De folkvalda har inte agerat och eftersom flera tillfälliga sanktionsstopp löper ut idag och inom de närmsta dagarna måste Donald Trump nu själv ta beslut om huruvida sanktionerna som bland annat rör Irans oljeindustri ska återinföras eller inte.

Flera bedömare tror att Trump, trots sin hårda retorik, ändå väljer att förnya sanktionsstoppet och stanna i avtalet. Ett skäl, som bland annat EU framhållit, är den redan pågående krisen med Nordkorea, som vid det här laget kan hota omvärlden med kärnvapen – precis det som man genom Iranavtalet hoppas få Iran att avstå från.

En av de som följer utvecklingen är den USA-baserade Irankännaren Trita Parsi, som jobbade nära den förra amerikanska administrationen i arbetet med Iranavtalet

Han tror att Trump istället väljer att inför andra mindre sanktioner som inte bryter mot avtalet - kombinerat med ett aggressivt uttalande - för att fortsätta markera en hög profil mot Iran och fortsätta att så osäkerhet om Iranavtalets framtid.

– Allt han behöver göra är att gå ut och säga "vi har gjort det här nu, men..." och så kommer han rabbla upp massor med kritik mot Iran. En del av det kanske stämmer, men poängen är att han skickar en signal till finansvärlden och företag att "okej jag förnyade det nu med du har ingen aning om ifall jag kommer förnya det om tre månader", säger Trita Parsi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista