Mexikos finansminister Ildefonso Guajardo
Mexikos finansminister Ildefonso Guajardo. Foto: Manuel Balce Ceneta/AP/TT

Mexiko böjer sig i Nafta-förhandlingar

Har gått från nej till nja – till ja
1:49 min

Mexikos finansminister säger nu att man kan gå med på en del av USA:s krav i omförhandlingen av frihandelsavtalet Nafta.

En av frågorna som kan vara på väg att lösas är frågan om hur stor del av fordonsindustrin som ska produceras i Nordamerika.

Mexiko har gått från nej, till nja, till ja. Det är bara ett par veckor kvar till nästa förhandlingsrunda i Kanada, och en av knutarna i frihandelsförhandlingarna verkar vara på väg att lösas upp.

Mexikos finansminister Ildefonso Guajardo öppnar nu för att höja den så kallade ursprungsprocenten för fordon som produceras i Nordamerika, en av de centrala delarna i frihandelsavtalet Nafta.

Många bildelar importeras i dag från Asien och Europa, och Trump-administrationen vill flytta produktionen till USA. Fordonsindustrin har invänt att det är omöjligt att ursprungsbestämma en större del än vad som redan görs, men det verkar inte spela någon roll för Trump, som vill höja den nationella och den regionala kvoten.

Mexikos regering har de senaste veckorna också gått med på ett annat amerikanskt krav: Att revidera frihandelsavtalet var femte år.

Den mexikanska regeringen vill få klart ett nytt avtal innan presidentvalet i Mexiko i juli. Frihandelsskeptikern Andres Manuel Lopez Obrador leder i opinionsmätningarna. Han har tidigare velat riva upp Nafta, men har de senaste månaderna mildrat sin kritik mot avtalet.

Lopez Obrador menar att det behöver förbättras, eftersom de mexikanska lönerna knappt ökat sedan avtalet började gälla för snart 25 år sedan.

Men även om USA och Mexiko närmar sig en överenskommelse så står Kanada och USA fortfarande långt ifrån varandra, särskilt i frågan om hur eventuella handelskonflikter ska lösas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".