Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm
Akutmottagningen för våldtagna på Södersjukhuset i Stockholm. Foto: Erik Nylander/TT

Södersjukhuset ändrar sina rutiner: sparar nu bevis i två år

1:51 min

Efter Ekots rapportering har Södersjukhuset nu hittat möjligheter för att förvara så kallade spårsäkringssatserna i två år.

Spårsäkringssatser består av flera topsar och prover som tas efter att en person uppsökt sjukvård och angett att hen blivit utsatt för ett sexualbrott. DNA och andra biologiska spår säkras och kan bli värdefullt bevis i en senare rättsprocess. 

Enligt nationella riktlinjer och rekommendationer bör satserna sparas på sjukhus i minst två år eftersom det är vanligt att personer som utsätts för sexualbrott ibland väntar med att anmäla brottet till polisen. 

De flesta andra sjukhus som Ekot har kollat med från Malmö och Lund i söder till Umeå och Kiruna i norr sparar spårsäkringssatserna i två år.

Men på Södersjukhuset i Stockholm där det finns en speciell akutmottagning för våldtagna har man förstört satserna redan efter 6 månader. Och det har då hänt att polis eller åklagare ringt och bett om satser som redan förstörts. 

Men efter Ekots rapportering har Södersjukhuset nu hittat ett rum där man kan förvara spårsäkringssatserna säger Ingegerd Lantz, verksamhetschef för kvinnokliniken på Södersjukhuset. 

– Vi har hittat ett utrymme med hjälp av fastighet. Vi ska inreda och sätta lås på det.

Hon menar att problemet har fallit mellan stolarna tidigare trots att både läkare och kriminaltekniker har påpekat att det är ett problem. 

– När man startade mottagningen bestämde man att de skulle sparas ungefär 6 månader. Det var inte lagstadgat. Men nu står det att de bör sparas i 2 år och då måste vi följa med i tiden, säger Ingegerd Lantz.

I ett betänkande från regeringens sexualbrottskommitté från 2016 finns också förslag på att lagstifta om att satserna ska sparas i två år. Socialstyrelsen har nu fått i uppdrag av regeringen att se över om det är möjligt att ålägga sjukvården att spara satserna. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista