Skugga
Foto: Hasse Holmberg / TT

Polisen: Vi har inte resurser att hitta dem som gått under jord

6:17 min

Polisen  saknar resurser för att utvisa över 12 000 personer som gått under jorden efter att de fått utvisningsbeslut från Migrationsverket, säger Patrik Engström, chef för polisens gränspolissektion till Svd.

Över 12 000 personer befinner sig i Sverige illegalt trots att de ska utvisas. Utöver det finns ett okänt antal människor illegalt i landet som aldrig sökt asyl eller tagit kontakt med svenska myndigheter, säger Patrik Engström. 

– Det finns väldigt många människor som har kunnat ta sig in i Sverige utan att upptäckas och stannar kvar utan att upptäckas, säger han till P1-morgon.

Men i de fall där det finns ett utvisningsbeslut från Migrationsverket saknas också resurser för att leta reda på de som gått under gjorden och verkställa utvisningen, menar Patrik Engström. 

– Delvis beror det på att vi får färre ärenden överlämnade från Migrationsverket. Men också att polisens resurser i stort är väldigt  ansträngda och att gränspolisen, som är en liten del av polisens verksamhet, måste bidra med personal och resurser till andra delar av polisen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista