Demonstration mot regeringen och strikta abortlagar utanför parlamentet i Warszawa på tisdagen..
Demonstration mot regeringen och strikta abortlagar utanför parlamentet i Warszawa på tisdagen.. Foto: Wojtek Radwanski/TT

Polen går mot strängare abortlag

1:08 min

Abortlagstiftningen i Polen kan skärpas. Lagstiftarna har tagit ställning till två olika lagförslag och förhåller sig avvisande till det mer liberala förslaget och går vidare med ett strängare förslag.

För ungefär ett år sedan protesterade tiotusentals svartklädda kvinnor mot striktare abortlagar i Polen. På onsdagen var ändå signalen att lagstiftarna är redo för strängare abortlagar, trots att de nuvarande lagarna hör till de mest restriktiva i Europa.

Den gällande abortlagen i Polen är från år 1993 och tillåter bara abort i fall av våldtäkt, incest, om fostret har allvarliga missbildningar eller om graviditeten är för riskfylld för moderns del.

Partiet Lag och rättvisa har majoritet i parlamentet och i går blev det tummen ned för ett mer liberalt förslag.

Istället gick ett lagförslag som ytterligare skulle skärpa abortlagarna i Polen vidare. Det handlar bland annat om att abort ska förbjudas också då det handlar om allvarliga missbildningar.

Debatten om abortlagarna var livlig och demonstranter som var för en liberalisering och de som förestår en mer konservativ linje, hade samlats för att visa var de står i frågan.

Hösten 2016 då massiva demonstrationer ordnades, backade regeringen från planerna på ett totalförbud på abort. Nu går man vidare med striktare lagförslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista