Protester i Tunisien
Foto: Anis Ben Ali/ TT

Hundratals gripits i Tunisien efter protester mot regeringens sparplaner

1:50 min

I Tunisien har 300 demonstranter gripits i natt och militär har satts in för att stävja våldsamheter i samband med protester mot regeringens sparplaner.

Demonstrationerna har pågått sedan i måndags och har lett till våldsamheter där bland annat en judisk skola förstörts rapporterar vår korrespondent.

Många tusen människor runt om i hela Tunisien har sedan i måndags protesterat mot sparåtgärder som högre priser på en mängd varor- och tjänster, höjda skatter och arbetslöshet.

Samma typ av demonstrationer som för precis sju år sedan tvingade den dåvarande presidenten Ben Ali att fly landet i det som blev födelsen av det som kom att kallas den arabiska våren.

På vissa håll har demonstrationerna varit fredliga men på andra har det varit våldsamt.

På ön Djerba kastades bensinbomber in på judisk skola, flera poliser har skadats i flera olika städer sedan de träffats av bensinbomber och stenar.

Längs vägar har barrikader byggts och brinnande bildäck och soptunnor har försvårat för polisen att avancera.

Polisen har svarat med att skjuta tårgas och gummikulor, flera demonstranter har skadats och minst en har dödats.

Fler än 600 demonstranter har gripits sedan i måndags, några av dem uppges vara radikala islamister som tagit tillfället i akt och bland annat lett en stormning av en polisstation.Också flera butiker har plundrats.

I minst fyra städer har militär satts in eftersom polisstyrkorna inte räcker till.

Tunisien har ända sedan revolutionen 2011 kämpat med usel ekonomi. Demonstrationerna och senare också flera terrorattentat skrämde bort turisterna som innan 2011 stod för åtta procent av den tunisiska ekonomin.

Trots nya regeringar och i väst hyllade demokratiska val har landet inte lyckats komma till rätta med den höga arbetslösheten på framförallt landsbygden. Också korruptionen är fortsatt stor och många aktivister menar att deras revolution blivit kapad. Att allt är som innan fast med nya makthavare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista