Skridskoåkare åker på isbelagd sjö.
Det blir skridskovänligt väder på många håll till helgen. Foto: Tobias Röstlund/TT

Kyligt väder banar väg för is på sjöarna

1:21 min

Vädret bjuder på kyliga minusgrader runtom i landet och isarna börjar lägga sig även i mellersta Sverige.

Framförallt i de norra delarna av landet är det mycket kyligt med temperaturer runt 20 minusgrader. Men även Svealand och Götaland möts av låga temperaturer kring nollstrecket.

– De kommande dagarna är det fortsatt kallt över landet och även ner över Götaland så blir det någon grad kallare med någon minusgrad på de flesta håll, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Det kyliga vädret kommer också till mångt och mycket vara klart, med i princip ingen snö eller blåst under helgen. Isarna börjar samtidigt lägga sig, vilket banar väg för en skridskohelg på många håll. Små sjöar fryser först, därefter kan isen komma att lägga sig på större sjöar.

– Vi har haft isar i norra delen av Sverige sen länge, men nu börjar det lägga sig i mellersta och södra Sverige. Då börjar folk röra sig utåt för att åka skridskor, fiska och promenera på isen. På de mindre och grundare sjöarna kan islägget vara ganska gott. Men på de större sjöarna där det är mer rörligt vatten och i vissa fall saltvatten är det inte samma bärhet, säger Mikael Olausson, ordförande på Issäkerhetsrådet.

Den som ska åka på naturis bör vara noggrann med säkerheten. Issäkerhetsrådet rekommenderar att isen ska vara minst en decimeter tjock för att åkare ska vara säkra. För att kontrollera isen själv bör man använda en ispik, rekommenderar Mikael Olausson på Issäkerhetsrådet. Om du slår med ispiken på samma ställe med två-tre hårda slag och du slår igenom isen, så är den inte säker.

Isen kan vara försvagad på vissa ställen, vilket man bör se upp med, varnar Issäkerhetsrådet. Till exempel vid broar och sund kan isen vara svagare, liksom platser där vattnet är strömt.

– Isen förändras ju hela tiden. Bara för att den är säker på ett ställe så behöver den inte vara säker på ett annat. Därför måste man vara väldigt aktiv när man är ute på isen och hela tiden känna sig för, säger Mikael Olausson, ordförande på Issäkerhetsrådet.

Det skridskovänliga vädret håller i sig över helgen och det blir fortsatt kallt över landet, med minusgrader även i Götaland. Nästa vecka drar ett nederbördsområde in, samtidigt som kylan dämpas något. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista