Bilden visar blommor och gravljus som ställts på busshållplats Rosengård i Malmö. 16-årige Ahmed Obaid mördades i närheten den 12 januari 2017. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
1 av 2
Blommor och ljus vid busshållplatsen där Ahmed Obaid mördades. Foto: Anna Bubenko/Sveriges Radio.
Biträdande polisområdeschef i Malmö.
2 av 2
Biträdande polisområdeschefen i Malmö Mats Karlsson lovar att polisen inte gett upp jakten på Ahmed Obaids mördare. Foto: Odd Clausen.

Ett år sedan mordet som upprörde Malmö

2:43 min

Idag, 12 januari, är det ett år sedan mordet i Malmö på 16-årige Ahmed Obaid, ett mord som upprörde malmöborna på ett sätt som få av de många andra dödskjutningarna i staden gjort.

En person satt under våren häktad som misstänkt, men släpptes sedan, och när det idag har gått ett år sedan mordet finns det inget som tyder på att det kommer att klaras upp.

Fast Mats Karlsson, biträdande polisområdeschef i Malmö, säger så här:

– Vi ger inte upp. Även om det kan se hopplöst ut, så kan det inkomma information som gör att det får en ny vändning. Det viktiga för mig är att se till att vi har gjort allt vi har kunnat, med tillgänglig information, och att alla små trådar som kommer, att vi drar i dem!

Mordet på 16-årige Ahmed Obaid på en busshållplats på Amiralsgatan i Malmö 12 januari fjol blev droppen för många malmöbor, som samlades till en rad protestmöten veckorna efteråt.

Att en till synes helt vanlig gymnasieelev föll offer, fick många föräldrar att undra om de skulle våga släppa ut sina tonåringar på Malmös gator.

Men när ett år nu har gått så är risken stor att den här utredningen snart hamnar i det som Mats Karlsson kallar startpärmläge, att den blir ett "kallt fall"

– Där finns människor som har varit misstänkta.

Men som inte längre är det?

– När jag pratar med dem som leder utredningen, så säger de att i nuläget finns det ingen som är misstänkt.

Så förr eller senare måste man lägga fallet i ett sånt här startpärmläge?

– Eller att vi får in ny information, som gör att det kan vidtas nya åtgärder i ärendet.

Men när det har gått ett år, då är väl det mesta gjort?

– Allt är ju gjort som kan göras utifrån den information som finns. Sedan, medan vi pratar nu kan det komma in tips som pekar ut något nytt, som gör att vi måste agera, säger Mats Karlsson och tillägger:

– Jag går inte in i detaljerna i ärendet, men jag kan konstatera att det finns människor som vet saker, som har valt att inte berätta det för oss. Om de människorna ändrar sig och berättar vad de sett och gjort, så kan vi komma vidare i ärendet.

Att de som vet saker om morden i Malmö väljer att inte berätta, är en vanlig förklaring till att utredningar kör fast. Men Mats Karlsson tycker inte det är hela sanningen.

– Ibland har vi vittnen, men de vägrar att prata med oss. Ibland har vi uppgifter om att det funnits vittnen på platsen, men vi vet inte vilka de är, utan vi efterlyser dem. Så det är lite olika från fall till fall, säger han.

Med ett antal ouppklarade mord från 2016 och 65 skjutningar i Malmö under 2017 kan Mats Karlsson redan så här i januari förutspå att 2018 blir minst lika tufft för polisen.

– Det här året är speciellt. För då ska vi utöver att hantera allt som vi normalt gör, där det här ingår, så har vi en valrörelse, som kommer att kräva enorma resurser.

– Totalt sett kommer 2018 att bli ett mera ansträngande år än 2017, säger Mats Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista