Ryggsäcken kan bli räddningen

0:54 min

Helgens väder ser ut att locka många långfärdsskridskoåkare ut på isarna. Men det är viktigt att ha med sig rätt kunskap och utrustning när man ger sig ut.

– Det viktigaste med utrustningen det är att man har isdubbar och en ispik, säger Ulf Bengtner som är ordförande i Göteborgs Långfärdsskridskoklubb. Ispiken är ju ditt känselspröt som du kan bedöma isen tjocklek och kvalitet med.

Men det är också viktigt med en rätt packad ryggsäck. En plastpåse eller en vattentät packpåse som innehåller reservkläder fungerar då som flyttank. Är ryggsäcken rätt packad och justerad sjunker du inte mer än till midjan om du råkar gå igenom isen, det kan göra stor skillnad när man ska försöka ta sig ur en isvak. Men ryggsäcken fungerar inte bara som en flytväst, den är också ett stötskydd om man skulle tappa balansen och falla bakåt.

En lämplig storlek på ryggsäck rymmer ca 35-50 liter, ska vara utrustad med midjerem och grenband och gärna har en ytterficka där du kan placera en räddningslina. Tunga saker packas i botten och mot ryggen. Att extrakläderna är packade i plastpåsar är inte bara viktigt ur flytsynpunkt utan även för att de ska hålla sig torra om man hamnar i vattnet.

– Det är kylan som är det riktigt farliga, om man blir nedkyld ända in på kroppen och inte har ett torrt ombyte kan det bli riktigt farligt, säger Ulf Bengtner. 

Andra saker som kan vara bra att ha med är karta, kompass, förbandsutrustning, mobiltelefon, vätska matsäck och sittunderlag. När allt är packat placerar du ryggsäcken på ryggen så att den ger låg tyngdpunkt och spänner fast den.

Barn som inte är simkunniga bör ha flytväst istället för ryggsäck. Barnen bör även ha hjälm och ha sällskap av en vuxen med rätt säkerhetsutrustning.  Och sällskap är den bästa livförsäkringen för alla som ger sig ut på isen.

Utrustning på naturis:

  • Isdubbar högt runt halsen
  • Flythjälp: flytväst, flytoverall eller ryggsäck med ombyte i tät påse
  • Räddningslina
  • Ispik
  • Mobiltelefon i vattentätt fodral

 

 Tänk på:

  • Ha alltid sällskap på isen. Barn ska alltid ha sällskap av vuxen.
  • Håll avstånd till den som färdas först. Det minskar risken för att alla samtidigt går igenom isen.
  • Hög fart ökar risken att komma långt ut på svag is. Ta det lugnt.

 

 Källa: www.issakerhet.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista