Danska staten ska hitta utvisade – kan strida mot dom
Danmarks integrationsminister Inger Støjberg. Foto: Henrik Montgomery/TT

Danska staten ska hitta utvisade – kan strida mot dom

1:15 min

Det handlar om sju svårt sjuka personer som utvisats trots att de skulle kunna ha fått stanna i landet av humanitära skäl.

– Vi ska försöka få kontakt med dem, men det är inte hundra procent klart hur vi ska göra det, säger den danska integrationsministern Inger Støjberg.

Förutom de som redan utvisas så handlar det också om personer som fått ett utvisningsbesked, men som fortfarande är kvar i Danmark, som kan få sina fall omprövade.

Integrationsministern har de senaste dagarna fått utstå hård kritik för att Danmark i närmare ett år i strid med en dom från Europadomstolen utvisat personer som är allvarligt sjuka till områden där man inte varit helt säker på att de kunnat få den vård och de mediciner de behöver.

Domen, som rörde ett fall med en allvarligt sjuk man från Georgien som skulle utvisas från Belgien, föll den 13 december 2016. Först i lördags, alltså nästan 13 månader senare, meddelade integrationsministern att utvisningar av sjuka personer från Danmark skulle pausas, eftersom det var behov att justera gällande praxis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista