En grupp soldater.
1 av 3
Miltärövning i Stockholm. (Arkivbild) Foto: Pontus Lundahl / TT
Soldater.
2 av 3
Värnpliktiga får påhälsning av dåvarande ÖB Sverker Göransson.(Arkivbild). Foto: Zarah Jonsson/TT.
Man i uniform
3 av 3
Anders Åkermark, chef för Försvarsmaktens rekryteringsenhet. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Få frivilliga gör militär grundutbildning

1:04 min

Försvarsmakten har fortsatt problem med att locka till sig frivilliga soldater. Förra året behövde 3 500 personer genomgå grundutbildningen. Men inte alls så många ryckte in.

Och av de 2 230 personer som ryckte in kommer kanske en fjärdedel att hoppa av.

– Resultatet är inte alls det önskvärda förstås. Sedan finns det anledningar till varför vi har hamnat här, säger Anders Åkermark som är chef för Försvarsmaktens rekryteringsenhet.

Hur allvarligt är det för Försvarsmakten?

– Det är förstås allvarligt, att vi inte lyckats fylla de utbildningsplatser som vi har behov av och i sin tur bemanna krigsförbanden i den utsträckning som vi behöver.

För att fylla behovet av anställda soldater och officerare i Försvaret hade alltså 3 500 personer behövt inleda grundläggande militär utbildning förra året. Men efter att tillräckligt många valts ut efter testerna, så hoppade en stor del av dem av och bara 2 230 inledde utbildningen

Enligt Anders Åkermark beror det bland annat på att Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten som genomför testerna, samtidigt förberett återinförandet av värnplikten och därför har det varit för lång tid mellan besked om antagning och inledning av utbildningen.

Och på grund av avhopp under utbildningen så kommer sannolikt bara ungefär hälften av de 3 500 som behövs gå igenom med godkänt resultat.

– Ja, det stämmer och det är inte alls en önskvärd situation för Försvarsmakten. Men vi gör det vi kan just nu för att bibehålla den personalen som har ryckt in, ge dem en bra utbildning och kraftsamla på det, säger Anders Åkermark.

Men att alldeles för få inleder grundutbildningen och att för många av dem sedan hoppar av är samma problem som Försvarsmakten haft alla år sedan det frivilliga försvaret infördes.

– Vi har just nu en högkonjunktur i samhället och vi konkurrerar om den här personalen med en mängd andra branscher, högskolor och så vidare, säger Anders Åkermark.

Nu återinförs plikten och därmed kommer sannolikt tillräckligt många soldater utbildas varje år. Men kristdemokraten Mikael Oscarsson är kritisk till hur frivilligheten fungerat och att för få utbildats.

– Det är väldigt oroväckande och ett stort misslyckande. Utan uppfyllda förband, kan vi inte öva och utan övade förband har vi ingen effekt. Så det här är ytterst allvarligt. Därför har Kristdemokraterna varit pådrivande för att vi ska få ett system likt Norge, där vi har anställd personal men också värnpliktiga, säger Mikael Oscarsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista