Ekobrottsmyndighetens logga.
Import av varor under falsk varudeklaration är en typ av ekonomisk brottslighet som begås. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT

Rekordmånga åtalade för grov ekonomisk brottslighet

1:53 min

Samtidigt som antalet åtalade för grov ekonomisk brottslighet under fjolåret var rekordhögt, minskade antalet åtal mot ekonomiska brottslingar totalt sett.

Enligt Ekobrottsmyndighetens vikarierande generaldirektör Fredrik Holmberg har prioriteringen på att utreda tyngre ärenden alltså gjort det lättare för brottslingar att komma undan i andra fall. 

– Normalt sett går det bra men vi kan se i år att det nu inte går lika bra. Våra största ärenden har dragit väldigt mycket resurser, uppemot hälften av våra utredningsresurser. Och det har gjort att vi har varit tvungna lägga en del mellanärenden på hög för att lägga resurser på våra största ärenden.

Under fjolåret åtalades 260 personer för grov ekonomisk brottslighet, en 60 procentig ökning på ett par år av antalet lagförda.

– Man kan också konstatera att varje person lagförs för fler brott än tidigare när det gäller våra särskilt krävande ärenden.

Prioriteringen på att utreda just de tyngsta ärendena görs i ljuset av att brottsligheten tenderar bli allt grövre och samhällsfarlig när välfärdssystem utnyttjas och som Fredrik Holmberg uttrycker det, staten används som bankomat.

Ärendena handlar såväl om misstankar om svindlade pensionspengar som om punktskatter som inte betalas på sådant som tobak och alkohol. Eller om import av varor under falsk varudeklaration. Exempelvis av petroleumprodukter.

– Man importerar smörjolja fast det i själva verket inte är smörjolja. Då är det en väldigt låg skattesats. Istället säljer man det som diesel och tjänar väldigt mycket pengar. Den typen av brottslighet jobbar vi väldigt mycket emot.

Vad kan det handla om för belopp i varje enskilt fall?

– Det är mycket. I ett ärende som rörde mineraloljor så hade de tjänat 40 miljoner.

Utmaningarna nu framöver för Ekobrottsmyndigheten är flera för att även kunna lösa fler brott av lägre prioritet.

– Det vi har i lager i år har blivit äldre än det varit tidigare. Så vi bygger ju på oss en utmaning för 2018 för att minska åldern på vårt lager.

Och det är så att säga ett pris för att satsa på att utreda grövre ekonomisk brottslighet?

– Ja, det har varit det under 2017, svarar Ekobrottsmyndighetens vikarierande generaldirektör Fredrik Holmberg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista