Angolas president sparkar företrädares son
Foto: Geert Vanden Wijngaert

Angolas president sparkar företrädares son

1:05 min

I Angola gör den nytillträdde presidenten João Lourenço sig av med högt uppsatta personer från den regim som leddes av företrädaren.

När João Lourenço tillträdde som Angolas president i september var det många som trodde att han inte skulle våga göra upp med arvet efter sin företrädare Jose Eduardo dos Santos – en av Afrikas verkligt långsittande presidenter som ledde Angola i nära fyra decennier och som anklagas för att ha låtit korruptionen bre ut sig.

Men Lourenço, som lovat att ta tag i Angolas korruption, har visat sig självständigare än vad bedömare trodde och flera av dos Santos allierade har fått lämna sina poster. I går ännu en – förre presidentens son Jose Filomeno dos Santos, som fick lämna posten som chef över Angolanska statens stora investeringsfond.

Angola är Afrikas näst största oljeproducent och fonden förvaltade fem miljarder dollar. Men fonden har misskötts och bland annat betalat ut enorma arvoden till en av Jose Filomeno dos Santos vänner.

I november fick ännu ett av förre presidentens barn sparken när Afrikas rikaste kvinna, Isabel dos Santos, fick lämna posten som chef över det statliga oljebolaget Sonangol.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista