Nigel Farage, tidigare partiledare för Ukip.
Nigel Farage, tidigare partiledare för Ukip. Foto: John Thys/TT

Nigel Farage öppnar för ny brexit-omröstning

1:42 min

Nigel Farage, som tidigare ledde det EU-kritiska partiet Ukip, tror att en andra omröstning skulle kunna tysta de som är emot en brexit.

I Storbritannien öppnar nu en av de dominerande debattörerna på den EU-kritiska sidan för att hålla en andra folkomröstning i frågan. Det är annars en önskan som mest hörs från den sidan som inte vill lämna EU.

– Jag tror att om vi röstade en gång till skulle ännu fler rösta för en brexit än förra gången och vi skulle döda den här diskussionen för en generation framåt, säger Nigel Farage i en intervju i tv-kanalen Channel5.

Han var tillsammans med utrikesministern Boris Johnson kanske den personen som hade störst betydelse för att brexitsidan vann i folkomröstningen. Att han nu öppnar för en andra folkomröstning får många att höja på ögonbrynen.

Hans argument är att han inte gillar debatten om vilken typ av brexit det bör bli. En majoritet i parlamentet vill ha ett mycket mjuk utträde med fortsatt starka band till EU. De anser att det är vad britterna vill eftersom ja-sidan vann knappt med bara 52 procent av rösterna. Den sidan kommer fortsätta att ropa efter en mjuk brexit så länge inte en andra folkomröstning hålls, tror Farage.

– De kommer fortsätta att gnälla, säger han.

Bland EU-vänliga britter är det sedan tidigare en vanlig åsikt att det bör hållas en andra folkomröstning. De tror till skillnad från Farage att brexitsidan skulle förlora i så fall eftersom de unga väljarna är mer engagerade i dag än 2016.

Opinionsundersökningarna visar däremot inte på någon klar majoritet för någon av sidorna. Dessutom har regeringen uteslutit att britterna ska få en andra chans att rösta om EU.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista