Programbild för Det politiska spelet
1 av 2
Tomas Ramberg, Henrik Torehammar och Fredrik Furtenbach.
Lova Olsson, Tomas Ramberg, Henrik Torehammar och Fredrik Furtenbach.
2 av 2
Lova Olsson, Tomas Ramberg, Henrik Torehammar och Fredrik Furtenbach. Foto: Sveriges Radio

Glöm riksdagsvalet – systemet är riggat!

45 min

SD-vildarna kapade hashtaggen "Svpol" – handlar det bara om en ny kaffeautomat eller har vi nio partier nu? Och varför lämnade Lars Ohly Vänsterpartiet?

I säsongspremiären av podden "Det politiska spelet" kikar vi bakom kulisserna på svensk inrikespolitik.

Valåret må ännu vara i sin linda, men podden "Det politiska spelet" vilar aldrig.

I säsongspremiären tar sig programledaren Henrik Torehammar, Ekots inrikespolitiska kommentatorer Tomas Ramberg och Fredrik Furtenbach samt Ekots politikreporter Lova Olsson an den tidigare Vänsterpartiledaren Lars Ohlys plötsliga sorti.

Efter 39 år som medlem lämnar han partiet i spåren av de anklagelser om sexuella trakasserier som riktats mot honom från en kvinnlig partikollega.

Är det ett nytt parti i vardande eller handlar det i grund och botten om kampen för riksdagens bästa kaffe?

Samtidigt kräver 16 medlemsförbund i Funktionsrätt Sverige, där Ohly sitter som ordförande, att han lämnar sin post.

Tomas Ramberg drar sig till minnes tidigare vänsterledares historik och Lova Olsson tecknar en bild av en djupt splittrad funktionsrättsrörelse.

Dessutom fördjupar sig Fredrik Furtenbach i de tre avhoppade SD-vildarnas nya gruppering "Svpol". Är det ett nytt parti i vardande eller handlar det i grund och botten om kampen för riksdagens bästa kaffe?

Frågan om vem som vinner höstens val berörs förstås också. Henrik Torehammar har lusläst Vänsterpartiets förre gruppledare Lars Bäckströms debattartikel i DN där han mer eller mindre slår fast att Ulf Kristersson redan säkrat statsministerposten.

Det enda säkra är att valet har en tydlig moralisk förlorare.

Bakgrunden är de konstitutionella regler som en gång skräddarsytts för att en S-regering skulle kunna regera med passivt stöd av Vänsterpartiet. Men Bäckströms resonemang har stött på mothugg – i form av en liberal ledarskribent.

Vem som verkligen har rätt får vi veta den 9 september i år. Det enda säkra är att valet har en tydlig moralisk förlorare – åtminstone enligt Tomas Ramberg.

Fördjupning:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista