Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén.
Börsbolaget Hexagons vd Ola Rollén. Foto: Alessandro Della Bella/AP/TT.

Friad i tingsrätten – får stanna som vd

1:37 min

Den norska tingsrätten friade Ola Rollén, börsbolaget Hexagons vd, från misstankar om insider-handel igår. Men han borde rannsaka sig själv, menar kritiker.

– Jag tycker att Ola Rollén borde dra lärdom av den processen som nu har varit, och själv ställa sig frågan om det är förenligt att ha så omfattande sidoverksamhet med det uppdraget han har som vd för Hexagon, säger Joacim Olsson, vd för organisationen Aktiespararna.

Misstankarna mot Ola Rollén har handlat om att han hade insiderinformation när han köpte aktier i det norska bolaget Next. Tingsrätten gick på försvarets linje och friade Rollén igår. Efter domen sa Rollén att han gärna fortsätter som vd för Hexagon, och i ett mejl till Ekot idag skriver Hexagons styrelseordförande Gun Nilsson att Rollén har "styrelsens fulla förtroende och stöd".

Även Joacim Olsson på Aktiespararna tycker att Rollén kan vara kvar som vd, trots att han i och med köpen av aktierna i Next och andra affärer har visat att han bedrivit en omfattande egen verksamhet samtidigt som han varit vd i ett stort bolag som Hexagon.

– Jag jag ser inga problem med det, givet att åklagaren väljer att inte gå vidare med ärendet, han har friats och han har ju genom åren gjort ett fantastiskt bra jobb som vd för Hexagon.

Nu har den norska åklagaren två veckor på sig att bestämma om hon vill överklaga domen eller ej. Men oavsett så hoppas Joacim Olsson på Aktiespararna att fallet har blivit en ögonöppnare inom näringslivet.

 – Jag tror att väldigt många ser det här som en väckarklocka, att man kan hamna i väldigt problematiska situationer, även om det formellt inte har gjort något fel eller man inte kan beläggas med att ha gjort något fel, och att det kan vara klokt att undvika den typen av situationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista