Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.
Gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström. Foto: Lars Pehrson/TT och Tor Johnsson/TT.

Ändrat studiesystem ökade social snedrekrytering till högskolan

2:07 min

De förändringar som gjordes i studiemedelssystemet 2001, minskade inte den sociala snedrekryteringen till högskolan. Tvärtom.

Det visar en färsk rapport från Institutet för arbetsmarkands- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.

Anna Ekström (S) gymnasie- och kunskapslyftsminister är inte förvånad.

– Jag kan säga att jag blev inte förvånad när jag såg rapporten. Vi vet sedan gammalt att studenter som kommer från hem utan studievana, de är ofta lite mer oroliga för att dra på sig höga studieskulder. 

– Och den här studien visar att studenter som riskerar att inte få så höga löner framöver, de jobbar mer extra vida sidan av. Och det kan ju vara för att de är oroliga för att dra på sig studieskulder, säger Anna Ekström.

När fribeloppet höjdes, alltså det belopp som en student får tjäna utan att det påverkar studielånet, så började studenter från hem utan studievana att arbeta mer och låna mindre. Därmed sänkte de sin studietakt och lämnade oftare högskolan utan examen.

Studenter från hem med studievana och som studerade till yrken med goda inkomstutsikter gjorde tvärtom.

De lånade mer och arbetade mindre vid sidan av studierna för att bli klara snabbare. Det säger Juanna Joensen, forskare vid Chicago University och en av författarna till IFAU-rapporten.

– Dessa studenter lämnar också sällan högskolestudierna och de blir faktiskt lite bättre när deras studielån förbättras.

Juanna Joensen kommer att fortsätta sin forskning om studiemedel, med fokus på just hemmiljöns inverkan på finansiering av högskolestudier.

– Vi jobbar på en ny forskningsuppgift nu där vi ser mer direkt på föräldrarnas inflytande över hur stora lån de tar och hur de beter sig under studierna, säger hon.

Men studiemedelssystemet granskas just nu även av en offentlig utredning. Syftet är bland annat att se hur studiemedlen kan utformas för att leda till effektivare studier. Även fribeloppet granskas i det sammanhanget. Anna Ekström igen.

– Det här är frågor som är viktiga om vi ska ha ett bra studiestödsystem. Det ska ju faktiskt underlätta för människor att läsa vidare. Och den här rapporten blir viktig för den utredning som nu sitter, säger gymnasie- och kunskapslyftsminister Anna Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista