Flera handgranater har hittats tidigare
Foto: Darko Vojinovic

Flera handgranater har hittats tidigare

"Sådana man ser på bio och film"
1:26 min

Vid flera tillfällen tidigare har folk upptäckt handgranater på gatan som inte exploderat. Men dem har bombskyddet tagit hand om.

– Vi har sett liknande fall där dessbättre ingen har blivit skadad för att man inte har rört den och vi desarmerat den på plats. Det är inte en helt omöjlig situation, det som hände i Vårby Gård, säger Bertil Olofsson, chef för det nationella bombskyddet.

Det har hänt på en gågata i Umeå. Folk hittar en handgranat som inte detonerat. Men den exploderade när bombgruppen tog hand om den. Och i Malmö hittades tre handgranater i stadsmiljö som inte sprängts. Men ändå var livsfarliga.

– Där berodde det snarast på att handgranaten var i så dåligt skick. Det kan vara rost, det kan vara angrepp på den så att inte slagstiftet utlöser granaten, förklarar Bertil Olofsson.

– Det är inte helt ovanligt att de granater vi påträffar i samhället är i dåligt skick. Det betyder inte att de är ofarliga, men kan se hela ut men har inte detonerat på grund av en mekanisk skada. De kan också utlösas om de utsätts för någon form av beröring eller yttre påverkan, säger han.

För att undvika att det som hände i Vårby Gård, där en man fick sätta livet till, ber polisen alla som finner en granat att inte röra den, utan att larma.

– De är äggformade, gröna, svarta, grå, med en väldigt markant grepe. De är lätta att känna igen om man jämför med svenska handgranater eller sådana man ser på bio och film, säger Bertil Olofsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".