Barn.
Migranter på en flottbas i Libyen sedan de räddats på Medelhavet när de var på väg i båt till Europa. Foto: MAHMUD TURKIA/TT.

Hård kritik mot franskt regeringsförslag

1:51 min

Den franska regeringen har inlett sitt arbete för att förändra asyl- och immigrationspolitiken. Hjälporganisationer som deltog i överläggningarna är besvikna  över regeringens förslag.

Det säger ordföranden för paraplyorganisationen för hjälporganisationerna - förkortad FNARS - Louis Gallois.

– Sammantaget innebär regeringens förslag en skärpning av lagen, säger Louis Gallois efter den första dagens samtal om den nya lagtexten.

Representanter för ett trettiotal hjälporganisationer deltog i mötet, som de inte anser lämnade något utrymme för en dialog.

– Regeringen har redan bestämt sig för en hårdare linje, sa de.

Tyngdpunkten ligger på att påskynda utvisningarna av de som inte har asylskäl. Men samtidigt som regeringen vill värna asylrätten och korta handläggningstiderna, så vill man också korta tiden för överklagan till bara 15 dagar.

26 hjälporganisationer har beslutat att stämma den franska staten. Det gäller förslaget om att identiteten på de som söker skydd på akutboenden ska kunna kontrolleras och att de som inte har asylskäl ska stoppas.

Nobelpristagaren Jean-Marie Gustave Le Clezio kallar en sådan sortering för "ett outhärdligt förnekande av medmänskligheten".

– Det är ett humanitärt problem. De kommer att hamna på gatan, säger ordföranden för organisationen Uniopss, Patrick Doutreligne till tidningen La Croix.

Frankrike tog emot rekordmånga, drygt 100 000 asylansökningar i fjol, men det var bara hälften så många som i Tyskland.

Den franska regeringens lagförslag kritiseras både från vänster och höger. Förslaget ska läggas fram i februari och debatteras i parlamentet i april.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista