Två män i fåtöljer.
Chefsförhandlare Gustavo Bell i samtal med president Juan Manel Santos. Foto: HO/TT.

Gerillaattacker i Colombia äventyrar förhandlingar

1:31 min

I Colombia har regeringen avbrutit fredsförhandlingarna med ELN-gerillan efter att gruppen genomfört flera attentat i östra delen av landet.

Regeringens chefsförhandlare har hållit en presskonferens. 


– Vi beklagar att ELN attackerat infrastruktur, militärer och lokalbefolkning trots att både det colombianska samhället och det internationella samfundet uttryckt sitt stöd för fredsprocessen, sa Gustavo Bell vid en presskonferens i Bogotá igår.

Bell är regeringens chefsförhandlare i dialogen med ELN-gerillan - den största nu aktiva gerillagruppen i Colombia.

Den större Farc-gerillan slöt ett fredsavtal med regeringen 2016, och efter det inleddes förhandlingar även med ELN. De hålls i grannlandet Ecuador och ledde i september fram till en sex månader lång vapenvila, som skulle ha förnyats nu i januari.

Men innan parterna hann inleda nästa förhandlingsrunda attackerade ELN en oljeledning och dödade en soldat i östra Colombia, och president Juan Manuel Santos har nu avbrutit fredssamtalen.

Imorgon landar FN:s generalsekreterare António Guterres i Bogotá för att diskutera framtiden för den FN-mission som övervakat vapenvilan.

Enligt regeringens chefsförhandlare Gustavo Bell kommer FN-missionen att lämna landet ifall fredsförhandlingarna inte återupptas.

ELN har förklarat att man vill fortsätta förhandla. Men frågan är hur stor makt gerillans ledning har över sina egna led. Delar av gerillan är skeptiska till samtalen, eftersom de menar att fredsavtalet med den större Farc-gerillan inte genomförts enligt planerna, utan blockerats av kongressen.

Fredsprocessen är kontroversiell i Colombia, och en av huvudfrågorna inför presidentvalet i maj.

De senaste månaderna har våldet ökat på landsbygden. Många sociala ledare har mördats, och nya väpnade grupper har bildats i de områden där Farc-gerillan tidigare hade kontroll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista