Uppgifter: Trump ska ha kallat länder i Afrika för "skithålsländer"

2:03 min

Ett uttalande från USA president Donald Trump väcker starka reaktioner i USA. Presidenten ska igår ha ifrågasatt varför USA ska ta emot invandrare från "skithålsländer".

Donald Trump ska ha fällt kommentaren under ett möte om en ny invandringsreform.

På mötet, där flera senatorer från både Republikanerna och Demokraterna deltog, fick Trump information om en uppgörelse man gjort mellan partierna. Donald Trump ska ha förkastat uppgörelsen och ifrågasatt varför USA ska ta emot människor från Haiti och andra "skithålsländer" i Afrika, istället för att ta emot människor från till exempel Norge.

Uppgifterna om Trumps uttalande rapporteras av flera medier i USA och kommer från icke namngivna deltagare på mötet.

Vita huset har inte dementerat händelsen. I ett uttalande skriver Vita husets pressekreterare att Trump stödjer ”lagar som gör landet starkare”, och att det innebär att välkomna människor ”som kan tillföra något till vårt samhälle, som bidrar till en växande ekonomi och som kan assimilera sig i vår fantastiska nation”.

Trumps ord har lett till många reaktioner i USA.

John Kasich, den republikanske guvernören i Ohio, sa bland annat att USA byggdes av invandrare.

– Vi måste hedra vår historia och det börjar med en respektfull retorik.

Mia Love, en republikans kongressledamot från Utah, krävde en ursäkt från presidenten och sa att uttalandet var "elakt, splittrande, elititiskt och en skymf mot USA värderingar".

Den demokratiske senatorn Richard Blumenthal kallade Trumps uttalande för uppenbart rasistisk.

– Det är ett motbjudande och lömskt sätt att förklä rasism till invandringspolitik, sa han. Presidenten pratar inte för mig som amerikan.

Kongressledamoten och Demokraten Luis Guitérrez sa att vi nu med "100 procents säkerhet kan säga att presidenten är rasist" och att han "inte delar de värderingar som står skrivna i konstitutionen".

De senaste dagarna har politiker i Washington försökt att komma överens om en invandringsreform över partigränserna.

Donald Trump har villkorat sitt stöd och hävdar att han bara kommer skriva under en ny reform om den också innebär ökad finansiering för gränsbevakning, däribland pengar till en mur på gränsen till Mexiko.

Efter publiceringen av den här artikeln dementerade Donald Trump att han skulle ha sagt något nedsättande om haitier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista