Man och kvinna framför färgglada mikrofoner
Socialdemokraternas ledare Martin Schultz och Kristdemokraternas ledare Angela Merkel Foto: Tobias Schwarz/TT.

Spänd väntan i Tyskland på regeringssamtalen

Deadline var satt till midnatt
1:36 min

I Berlin har regeringssamtalen fortsatt under hela natten och man väntar fortfarande på ett besked om de kan enas. Kristdemokraterna och socialdemokraterna hade satt en tidsfrist till midnatt för att avsluta sonderingarna om en möjlig koalition.

I socialdemokraternas partihögkvarter har överläggningar mellan partierna pågått hela natten. Till idag skulle socialdemokrater och kristdemokrater utröna om det finns tillräckligt stor enighet på centrala politikområden för att kunna gå vidare till formella förhandlingar om en stor koalition i ytterligare fyra år.

Enligt uppgifter från förhandlingsdelegationerna har de kört fast i frågor som rör arbetsmarknad, pensioner, sjukvård, bostads- och flyktingpolitik.

När CDU-ledaren Angela Merkel och SPD-ledaren Martin Schulz igår morse anlände till den sista och avgörande rundan av de här inledande samtalen betonade båda att det återstod stora hinder som måste röjas ur vägen. I ordvalet var de överens men i sakfrågorna har de fortfarande inte kommit i mål efter snart ett dygns genomgående förhandlingar.

På fredagsmorgonen, klockan 9, ska partiernas ledningar träffas i interna möten och till dess skulle ett resultat av sonderingarna ligga på bordet.

Snart fyra månader efter valet återstår för Angela Merkel en koalition med socialdemokraterna, som den enda möjligheten för en majoritetsregering sedan försöket att samarbeta med liberaler och gröna misslyckades i höstas. Men hos socialdemokraterna är motviljan stor mot ännu en stor koalition under Merkels ledning.

Om de lyckas enas idag återstår fortfarande flera steg innan en regering kan komma plats. Socialdemokraterna har utlyst en extra partikongress om en vecka och därefter ska också SPD-medlemmarna få säga sitt i en omröstning. Om de avgörande nattmanglingarna däremot inte leder vidare återstår bara nyval.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".