Martin Schultz och Angela Merkel.
1 av 2
Martin Schultz och Angela Merkel. Foto: TT
Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) och Martin Schulz (SPD).
2 av 2
Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) och Martin Schulz (SPD). Foto: JOHN MACDOUGALL/TT.

Källor: Genombrott i regeringssamtalen i Tyskland

  • I regeringssamtalen i Tyskland har det skett ett genombrott, enligt partikällor enligt Reuters.
  • Kristdemokraterna och Socialdemokraterna har diskuterat hela natten om det finns tillräcklig stor enighet för att gå vidare till formella förhandlingar om en stor koalition.
  • Schulz och Merkel bekräftar nu att partierna har kommit överens om att partiledningarna kan inleda formella regeringsförhandlingar.
  • Följ Ekots direktrapport här!

Men exakt vad överenskommelsen innebär är ännu oklart. Enligt Ekots reporter på plats Daniela Marquardt är det en riktig rysare.

– Vi har nu fått höra att partierna inte alls är så överens som man kanske trott. Det här dokumenten som partiledningarna förhandlat fram skulle nu tillbaka till partiernas förhandlingsteam och där är man inte alls med på noterna.

Regeringssamtal inleddes efter valet 24 september. Samtalen mellan regerande CDU/CSU och de tilltänkta koalitionspartners liberala FDP och De gröna föll samman.

Liberalerna hoppade överraskande av förhandlingarna och SPD, som tidigare regerat tillsammans med CDU, hade sedan tidigare meddelat att det inte var intresserade av att delta i en koalition.

På uppmaning av förbundspresidenten Frank-Walter Steinmeier, fortsatte samtalen mellan CDU/CSU och SPD för att undvika ett nyval. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista