Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) och Martin Schulz (SPD).
Horst Seehofer (CSU), Angela Merkel (CDU) och Martin Schulz (SPD). Foto: JOHN MACDOUGALL/TT.

Besked om tysk regeringsbildning: En riktig rysare

2:37 min

Angela Merkels kristdemokrater CDU är nu överens med sitt bayerska systerparti CSU och socialdemokraterna SPD om att fortsätta samtalen för att bilda en koalitionsregering. Men det dokument som nu kan ligga till grund för fortsatta samtal måste först godkännas av partiernas medlemmar innan formella förhandlingar kan inledas.

Partierna är bland annat överens om att begränsa antalet asylsökanden till 220 000 per år och att arbetsgivare och arbetstagare ska dela lika på socialförsäkringen som idag betalas genom en separat avgift.

Partierna är också överens om att börja trappa ner på den skatt som använts för att finansiera kostnaden för återföreningen mellan öst och väst, säger Ekots korrespondent Daniela Marquardt.

Man har också pratat mycket om Europa politik, nationell säkerhet och digitaliseringen. 

Den senaste förhandlingsomgången har pågått sedan i söndags och partierna har försökt hitta en gemensam grund för att sedan gå vidare med formella koalitionssamtal. 

Det finns en stor splittring inom socialdemokraterna där många är emot att partiet bildar en koalitionsregering. Valet den 24 september ritade om den politiska kartan i Tyskland. 

Både Merkels CDU och socialdemokraterna backade och Tyskland fick för första gången på länge ett högerpopulistiskt parti i förbundsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista