En turkisk journalist protesterar inför rättegången mot en av de kollegor som ställts inför rätta. Arkivbild.
En turkisk journalist protesterar inför rättegången mot en av de kollegor som ställts inför rätta. Arkivbild. Foto: Omer Kuscu

Regeringen i Turkiet lägger sig i domslut

Kritsieras för beslut att släppa fängslade journalister
1:41 min

I Turkiet kritiserar regeringen ett domstolsbeslut om att släppa två journalister som suttit fängslade i 1,5 år, anklagade för band till den i Turkiet terrorstämplade Gülenrörelsen.

Domstolen menade i går att de båda journalisterna skulle släppas eftersom deras rättigheter kränkts, något som regeringen tillbakavisar, rapporterar vår korrespondent.

Det handlar om de två journalisterna Mehmet Altan och Şahin Alpay, den senare med Sverigeanknytning då han tidigare varit bosatt i Stockholm.

Båda var verksamma vid en nu nedlagd tidning som anklagades för kopplingar till Fetullah Gülen som i Turkiet pekas ut som hjärnan bakom kuppförsöket 2016.

Altan och Alpay greps strax efter kuppförsöket, de anklagades för att ha försökt att störta regeringen och riskerar fortfarande flera livstidsstraff.

Som bevisning lutar sig åklagaren mot bland annat regeringskritiska kolumner och artiklar de båda männen skrivit i tidningen.

Men i går gav Turkiets författningsdomstol beskedet att landets pressfrihet, som är grundlagsskyddad, och de båda männens yttrandefrihet kränkts. Och att Alpay och Altan därför skulle släppas.

Utslaget kom som en överraskning och blev en stor nyhet i Turkiet där mängder med journalister och intellektuella gripits under de undantagslagar som gällt sedan kuppförsöket.

Jurister och människorättsorganisationer kallade domen för ett vägskäl och menade att den kunde få betydelse för en mängd andra journalister och författare.

Men i går kväll valde en brottmålsdomstol i Istanbul att inte följa författningsdomstolens dom och släppa Altan och Alpay med motiveringen att de ville se en utförligare dom.

Och i dag anklagade Turkiets vice premiärminister Bekir Bozdağ författningsdomstolen för att ha gjort fel.

Han anklagar domstolen för att ha gått över gränsen för vad lagen tillåter när de tagit ställning till och dömt i enskilda ärenden.

Turkiet anklagas av människorättsorganisationer för kraftiga restriktioner i press- och yttrandefrihet och kallas ibland för världens största fängelse för journalister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".