"Det är ett extremt kränkande uttalande av Trump"

1:46 min

Flera länder i Afrika reagerar skarpt på uppgifterna att Donald Trump ska ha kallat afrikanska länder för "skithålsländer".

– Vi är inget "skithålsland", det är inte Haiti heller eller något annat land med problem, säger Sydafrikanska regeringsparitet ANC:s generalsekreterare Jessie Duarte om Donald Trumps påstådda uttalande, där han ska ha kallat Afrikanska länder och bland annat Haiti för "shithole countries".

– Det är extremt kränkande av Trump att komma med den typen av uttalanden, som inte speglar USA:s officiella relation med de länderna, säger hon.

Flera amerikanska medier har rapporterat om Trumps uttalanden som ska ha kommit under ett möte om en amerikansk invandringsreform där Trump ska ha ifrågasatt varför USA ska ta emot människor från Haiti och andra citat "skithålsländer" i Afrika.

I dag har Trump förnekat att han använt det grova språkbruket, men det har inte hindrat Afrikanska regeringar från att reagera.

Botswanas regering kallar uttalandena klandervärda och rasistiska och har kallat upp USA:s ambassadör för att få klarhet i om USA verkligen anser att Botswana är ett skithålsland.

Ugandas utrikesminister Henry Okello Oryem kallar kommentarerna för olyckliga och säger att han ber att den allsmäktige guden ska ändra Trumps inställning till människor som lider och söker skydd i USA.

En taleskvinna för Afrikanska unionen kallar uttalandena upprörande, och menar att särskilt oacceptabla är de mot bakgrund av de historiska omständigheter där många afrikaner tvingats till Amerika som slavar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista