Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Som det ser ut i dag så fungerar det inte lokalt"

Publicerat fredag 12 januari kl 19.57
"Vi ser att det behövs ett team som kan ge kommunerna stöd"
(1:55 min)
Nationella samordnaren
Anna Carlstedt, Nationell samordnare mot våldbejakande extremism Foto: Foto: Maria Ridderstedt

Det behövs ett nationellt insatsteam som kan hjälpa kommunerna i arbetet mot terrorism och våldsbejakande extremism. Det menar regeringens nationella samordnare mot våldsbejakande extremism, Anna Carlstedt, som nu har lämnat över sin utredning till regeringen.

– Vi ser att det behövs ett nationellt insatsteam som kan ge kommunerna det stöd som de behöver. Vi har fungerat som ett sådant just för att behovet var så enormt, men nu måste man permanenta en sådan lösning, säger hon.

Varför är det så viktigt att arbeta i kommunerna?

– Det är ju där som problemen uppstår, det kan gälla en NMR-demonstration som ska gå av stapeln eller att man plötsligt har en återvändare från Syrien. Det är det som gör det här arbetet väldigt svårt, det här är ärenden som uppstår ganska sällan men när det väl gör det är det väldigt svåra ärenden. 

Idag avslutar Anna Carlstedt sitt arbete som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism. Utredningen, som pågått i över tre år, har bland annat fått kritik av Peder Hyllengren, terrorismforskare på Försvarshögskolan i Karlstad, för att inte ha varit konkret och inte gett tillräcklig effekt.

Anna Carlstedt menar att man har gjort ett viktigt arbete i kommunerna men att den turbulens som orsakats av flera byten av samordnare har påverkat arbetet:

– Det vi inte har hunnit det är att komma tillräckligt långt när det gäller samarbete mellan olika myndigheter och när det gäller att stötta kommunerna i deras arbete.

– Vi hade till exempel behövt komma längre med utbildning för dem som jobbar med det här i sin vardag och vi borde även ha kommit längre när det gäller att driva på viss lagstiftning till exempel. Men vi har jobbat för högtryck under den tid vi har haft på oss och i ljuset av det tycker jag att vi har kommit en bra bit på vägen.

Sedan årsskiftet ligger nu ansvaret hos Brottsförebygganderådet, BRÅ, som inrättat Center mot våldsbejakande extremism. Syftet är att stärka och utveckla det förebyggande arbetet.

Anna Carlstedt anser att en av de viktigaste åtgärderna för att underlätta arbetet är att förändra sekretesslagstiftningen så att SÄPO och socialtjänsten enklare kan utbyta information om personer.

– Det är svårt att jobba med men det här måste lösas för som det ser ut idag så fungerar det inte lokalt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".