Protester i Iran.
1 av 2
Bilder från protesterna den 30 december. Foto: TT.
Bild på människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh, som fördömer gripandena av fredliga demonstranter i Iran. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio
2 av 2
Människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh fördömer gripandena av fredliga demonstranter i Iran. Foto: Palmira Koukkari Mbenga/Sveriges Radio

Gripna demonstranter hålls under svåra förhållanden

Människorättsadvokat: Gripandena har ingen laglig grund
1:45 min

Många av de som greps i huvudstaden Teheran hålls under svåra förhållanden. Det rapporterar vår korrespondent som har träffat människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh.

– Jag var utanför Evin-fängelset och träffade familjer till de som blivit gripna. En mamma berättade att hennes son ringde henne inifrån fängelset och sa "om jag inte släpps kommer jag att ta livet av mig", säger Nasrin Sotoudeh.

Hon berättar att hon fick ett samtal inifrån fängelset. Killen som ringde berättade att tre gripna demonstranter har dött, enligt uppgifter genom att begå självmord. En av dem är namngiven och från officiellt iranskt håll har man förnekat att han är demonstrant, utan gripen för drogrelaterade brott.

Nasrin Sotoudeh är en av Irans mest kända människorättsadvokater och har tagit sig an många kontroversiella fall. Hon satt själv fängslad i tre år, efter att ha dömts för brott mot nationens säkerhet. Förhållandena i det ökända Evin-fängelset är svåra, säger hon.

– Om det finns plats hamnar fängslade ofta i isolering, men den här gången har så många gripits att de hålls i salar. En av de gripna demonstranterna har berättat att salen han hålls i har 120 sängar, men att de är 360 personer som hålls där nu.

Sedan hon släpptes har hon fortsatt att försvara mänskliga rättigheter i Iran och fördömer nu, tillsammans med fem andra människorättsadvokater i ett öppet brev, myndigheternas gripande av fredliga demonstranter.

– De här gripandena har ingen laglig grund, eftersom fredliga demonstrationer är varje medborgares rättighet, både enligt internationella mänskliga rättigheter och den iranska konstitutionen, säger Nasrin Sotoudeh.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".