Sammanlagt har ett 30-tal barn i Frankrike insjuknat efter att ha druckit mjölk gjort på pulver som kom från fabriken i Creon.
1 av 2
Sammanlagt har ett 30-tal barn i Frankrike insjuknat efter att ha druckit mjölk gjort på pulver som kom från fabriken i Creon. (Arkivbild) Foto: Hasse Holmberg/TT och Damien Meyer/TT.
Quentin Guillemain, som företräder föräldrar till barn som smittats av mjölkpulver. Franska mjölkpulvertillverkaren Lactalis logo på företagets byggnad i Laval i västra Frankrike.
2 av 2
Quentin Guillemain företräder föräldrar till barn som smittats av mjölkpulver. Foto: Christophe Simon/TT och Damien Meyer/TT.

Skandal med pulvermjölk växer i Frankrike – 30-tal barn sjuka

Försäljning fortsatte – trots varning om smitta
2:03 min

Flera hundra stämningsansökningar har lämnats in mot den franska mejerijätten Lactalis, av familjer som uppger att deras barn blivit smittade av salmonella efter att ha druckit bröstmjölksersättning av pulver från företaget.

Den skandal som gäller barnmjölkpulver från den franska tillverkaren Lactalis växer. I Spanien har ett fall av salmonellasmitta konstaterats och samtidigt finns ett misstänkt fall även i Grekland.

Sedan salmonellasmitta upptäcktes i december, skulle ett stort parti av mjölkpulvret dras in. Men trots det fortsatte försäljningen i flera butiker.

– Hela produktionen från Lactalis fabrik i Creon dras in. Alla produkter som finns på marknaden sedan februari förra året, ska skickas tillbaka till företaget, sa finansminister Bruno Le Maire sedan han träffat Lactalis vd Emmanuel Besnier.

Den diskrete vd:n var varken med på ministerns presskonferens eller på den där företaget bad om ursäkt för det inträffade.

Sammanlagt har ett 30-tal barn i Frankrike insjuknat efter att ha druckit mjölk gjort på pulver som kom från fabriken i Creon.

Produkterna kallades tillbaka från marknaden i december - men i veckan visade det sig att mjölkpulvret trots det fortfarande gick att köpa i flera butiker i Frankrike.

Igår stod det också klart att ett barn i Spanien har insjuknat och ytterligare ett fall i Grekland har upptäckts med misstänkt, men inte bekräftad, smitta via mjölkpulver.

Fabriken i Creon får nu inte öppna igen, innan man har städat grundligt och försäkrat att smittan är borta.

Företaget Lactalis är en av de största på marknaden - globalt sett. Företaget exporterar mjölkpulver till 66 länder, dels i Europa, men även i Afrika och Asien.

Enligt uppgifter i franska medier, har ett hundratal föräldrar stämt företaget för att de fortsatt sälja mjölkpulvret. Och en representant för en grupp föräldrar till drabbade barn höll en presskonferens igår. Quentin Guillemain sa att det är aktörer längs hela kedjan som har svikit.

– Vi vill belysa det som har skett för att alla ska ta sitt ansvar, så att detta inte upprepas, sa Quentin Guillemain.

Mer om Frankrike

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".