byggkranar
Arkivbild. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Konkurshotat byggföretag – problem för brittiska staten

Har skulder på motsvarande drygt tio miljarder kronor
1:33 min

Ett av Storbritanniens största byggföretag, Carillion, med över 40 000 anställda är på gränsen till konkurs.

Företaget förhandlar nu med långivare och den brittiska regeringen för att försöka hitta en lösning. En konkurs skulle ställa till med stora problem för den brittiska staten.

Carillion har snart tomt i kassan och behöver pengar för att överleva vintern till att börja med.

I normala fall hade regeringen låtit bolaget gå i konkurs utan att lägga sig i, men Carillion är inte vilket företag som helst. Det är ett av de privata företagen som den brittiska staten är mest beroende av.

Carillion bygger just nu sjukhus, vägar, järnvägar och militäranläggningar runt om i Storbritannien. Dessutom sköter företaget fastigheterna på 900 brittiska skolor och många av fängelserna. För att bara ge några exempel.

En konkurs skulle betyda att staten – med kort varsel – måste driva allt det här vidare eller hitta ett annat företag som kan hoppa in.

De stora bankerna i Storbritannien har sagt att de bara kan tänka sig att hjälpa till att styra undan en konkurs, om den brittiska staten går in och garanterar att Carillion kan göra rätt för sig framöver.

Men det kan bli ett dyrbart löfte. Carillion har skulder på motsvarande drygt tio miljarder kronor och det fattas drygt sju miljarder kronor i företagets pensionsfond som kan hamna i knät på den brittiska regeringen.

Problemen i Carillion blev tydliga i somras och sedan dess har företagets aktie kollapsat. Bara i går sjönk kursen med nästan 30 procent.

Bland annat är det byggandet av två stora sjukhus i Birmingham och Liverpool, samt en stor förbifartsled i Aberdeen som blivit dyrare än tänkt – på grund av förseningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".