54 länder kräver ursäkt från Trump

"Extremt upprörda" afrikanska länder kräver att USA:s president Donald Trump tar tillbaka, och ber om ursäkt för sitt språkbruk då han uppges ha kallat Haiti och afrikanska länder för "shithole countries", ungefär "skithålsländer".

Efter ett extrainsatt möte för afrikanska länders FN-ambassadörer meddelade de att gruppen är "oroad över den fortsatta och växande trenden i den amerikanska administrationen mot Afrika och människor med afrikanskt ursprung, att baktala kontinenten och färgade människor".

Gruppen, som består av representanter för 54 länder, fördömer "de upprörande, rasistiska och främlingsfientliga kommentarerna från USA:s president som rapporteras av medier", skriver gruppen i ett uttalande.

FN-ambassadörerna tackar också de amerikaner som fördömt språkbruket.

Uttalandet godkändes enhälligt efter fyra timmars diskussioner.

Trump själv förnekar att han använt ordet, men flera senatorer från båda partier har intygat att det var just det ord han flera gånger använde under ett möte om migrationspolitik i Vita huset på torsdagen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista