Braathens-anställda besvikna på SAS

Flygbolaget SAS brottas inte bara med problem med ekonomin. I Norge har SAS uppköp av konkurrenten Braathens lett till allt större frustration bland de Braahtensanställda. De känner sig sämre behandlade än de SAS-anställda.
Vid årsskiftet övertog SAS det norska flygbolaget Braathens som behållit sitt namn och fungerar som ett eget bolag. Och det är planerna inom SAS-koncernen på att göra sig av med 800 arbetstillfällen bland Braathens markpersonal som skapar upprörda känslor. De som bland annat jobbar med incheckning, ombordstigning och bagagehantering inom koncernen ska i fortsättningen höra till ett nytt bolag som bildas, Scandinavian Ground System. Och medan de Braathensanställda anses vara övertaliga så ser det ut som om de SAS-anställda på marken får behålla sina jobb. Det här har gjort de Braathensanställda rasande, de anser att SAS-ledningen har brutit sina löften när SAS- och Braathensanställda inte behandlas lika efter uppköpet. Risken att mista jobben blev droppen för många som redan känner sig pressade av arbetet med att dela upp flygsträckorna i Norge efter affären. Många Braathensanställda har sjukskrivit sig den senaste tiden. De har också visat sitt missnöje genom att protestera under demonstarationer på första maj. Och det har blivit alltmer spänt mellan SAS och Braathens anställda på flygplatserna i Norge nu. Braathens fackföreningar har tagit hjälp av LO-jurister som förhandlar med arbetsgivaren om hur nedbemanningen ska gå till. Nästa vecka väntas ett slutgitigt beslut om uppsägningarna.
Beatrice Janzon, Ekots korrespondent, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".